Nederlandse staat handelde onzorgvuldig in zaak Van Laarhoven

PERSBERICHT, Amsterdam, 11 maart 2019

Broer roept minister op echtpaar nu eindelijk naar Nederland te halen.

Ombudsman: Nederlandse staat handelde onzorgvuldig in zaak Van Laarhoven

De politie en het Openbaar Ministerie hebben onzorgvuldig gehandeld in de zaak van het echtpaar Van Laarhoven. Dat stelt de Nationale Ombudsman in een kritisch rapport dat vandaag is gepresenteerd. Het echtpaar wordt in Thailand onder erbarmelijke omstandigheden gevangengehouden. Reinier van Zutphen: “Er is niet goed afgewogen of de gekozen middelen in evenredige verhouding stonden tot het beoogde doel.”

Van Laarhoven en zijn vrouw wendden zich tot de Nationale Ombudsman, omdat zij zich ernstig benadeeld voelen door de Nederlandse staat. Van Zutphen geeft hen daar vandaag na grondig onderzoek gelijk in. De Nationale Ombudsman constateert dat de politie en het Openbaar Ministerie logen, bijzonder onzorgvuldig handelden en ongeloofwaardig zijn in een poging de feiten achteraf te verklaren. D66-kamerlid Vera Bergkamp heeft naar aanleiding van het rapport Kamervragen aangekondigd.

‘Haal mijn broer nu eindelijk naar huis’

De familie van Van Laarhoven reageert verheugd op het rapport. “Het toont aan dat mijn broer en zijn vrouw erin zijn geluisd”, stelt broer Frans van Laarhoven. Ook Spong Advocaten en Blenheim Advocaten in Amsterdam, die het echtpaar bijstaan, zijn verheugd. “De Nationale Ombudsman bevestigt onomwonden wat wij al jaren zeggen: een Nederlandse zakenman en zijn vrouw zijn door Nederland met list en bedrog de Thaise cel in gesjoemeld”, aldus Gerard Spong. Frans van Laarhoven: “We roepen minister Grapperhaus op nu eindelijk tot actie over te gaan om Johan en zijn vrouw naar huis te halen. Met dit rapport staat niets dat nog in de weg.”

Openbaar ministerie misleidt Thai tot openen zaak

Het Openbaar Ministerie startte eind 2011 een onderzoek naar de aanvoer van de Brabantse coffeeshopketen van Van Laarhoven. Van Laarhoven woonde inmiddels, na zijn pensioneren, met zijn vrouw in Thailand. Het onderzoek leverde niets strafwaardigs op en belandde drie jaar later op een dood spoor. Toenmalig officier van Justitie Lucas van Delft vroeg de Thai bepaalde onderzoekshandelingen te verrichten. De Thai startte daarop een strafrechtelijk onderzoek. 

Het OM stelt achteraf dat het niet had kunnen voorzien dat de Thai een eigen strafrechtelijk onderzoek zouden starten. De Nationale Ombudsman noemt dat niet geloofwaardig. Omdat zij ‘goed op de hoogte waren van de risico’s van een aan drugs gerelateerd strafrechtelijk onderzoek in Thailand’. Ook verstrekten Nederlandse instanties de Thai op eigen initiatief informatie ter ondersteuning van hun verzoek, stelt de Nationale Ombudsman. Uit getuigenissen van de toenmalig officier van justitie gaf Nederland de Thai bewust onjuiste en misleidende informatie over het echtpaar.

Nederlandse gedoogbeleid

Van Laarhoven en zijn vrouw werden in Thailand aangehouden. De Thai hebben altijd bevestigd dat Van Laarhoven in Thailand nooit iets fout heeft gedaan. Hij is veroordeeld voor het ‘witwassen’ van geld dat hij in Nederland verdiende met de gedoogde verkoop van cannabis. Van Laarhoven werd veroordeeld tot 75 jaar cel, zijn vrouw tot 11 jaar. “De Nederlandse Ombudsman vindt dat het OM en de politie verzuimd hebben om vooraf een reële afweging te maken of het sturen van de brief zorgvuldig, effectief en proportioneel was”, aldus de Nationale Ombudsman.

De advocaten van Van Laarhoven proberen in Nederland al jaren aan te tonen dat de Staat Van Laarhoven uit scoringsdrang voor de leeuwen heeft geworpen. Bij de Haagse rechtbank werden verschillende getuigen onder ede gehoord, waaronder de in opspraak geraakte ‘sjoemelofficier’ Lucas van Delft. De zaak Van Laarhoven lijkt op de zaak rond Julio Poch. Ook daar werd de onzorgvuldige wijze waarop het Openbaar Ministerie omgaat met Nederlandse verdachten in het buitenland bekritiseerd.

Over Johan van Laarhoven

Van Laarhoven begon 35 jaar geleden een coffeeshop in Tilburg en opende in de loop der jaren nog drie vestigingen. Na zijn pensionering verhuisde hij naar Thailand, waar hij in 2014 naar aanleiding van een verzoek van het Nederlandse openbaar ministerie werd aangehouden. Inmiddels zit hij al bijna vijf jaar onder erbarmelijke omstandigheden vast. De coffeeshops die Van Laarhoven oprichtte zijn tot op de dag van vandaag gewoon open en voldoen aan alle regels van de overheid.

 

Laatste nieuws